22 Samsung One UI Tips, tricks och dolda funktioner

22 Samsung One UI Tips, tricks och dolda funktioner
Ett användargränssnitt, Pic med tillstånd: samsung.comEtt användargränssnitt, Pic med tillstånd: samsung.com

Samsungs OneUI är utan tvekan en av de bästa Android-skinnen i dag och den har förfinats ytterligare med sin tredje iteration. Programvaran har en ren design, har optimerats för bekväm användning med en hand, har massor av snygga animationer och en hel del nya användbara funktioner.

Faktum är att många OEM-tillverkare nu tar inspiration från Samsung för sina anpassade gränssnitt. Så om du utforskar din nya Samsung-telefon eller precis fått OneUI 3.0-uppdatering, här är några funktioner du bör prova.

Bästa OneUI-funktioner att prova

Vi har lagt till OneUI 3.0-funktioner högst upp följt av funktioner som också finns i tidigare OneUI-versioner.

1. Ändra samtalsbakgrund

OneUI 3.0 låter dig anpassa samtalsskärmens layout och ändra samtalsbakgrund för varje SIM. Det här praktiska anpassningsalternativet är coolt och kan också hjälpa dig att snabbt skilja på vilket nummer du ringer till.

För att ändra samtalsbakgrund, öppna uppringningsappen och gå till inställningar från trippel-menyn högst upp till höger. Välj sedan ‘Ring bakgrund’. Du kan nu välja mellan två layouter och använda valfri video som bakgrundsbild för samtalsskärmen.

2. Aktivera aviseringshistorik

Du kan aktivera aviseringshistorik i OneUI 3.0 bara så att du kan se över alla meddelanden som du av misstag har tagit bort.

Alternativet finns under Inställningar >> Aviseringar >> Avancerade inställningar >> Aviseringshistorik. I samma meny kan du också aktivera aviseringsbubblor.

3. Widgets för att alltid vara på och låsskärmen

En av de spännande funktionerna i One UI 3 är att den låter dig kika in i användbara informationswidgets direkt från låsskärmen eller Alltid på skärmen. Klicka bara på låsskärmsklockan eller dubbeltryck på klockan Alltid på displayen och svep nedåt för att kontrollera musik, digitalt välbefinnande och andra widgets.

Du aktiverar dessa widgets från Inställningar >> Låsskärm >> Widgets.

4. Mer kontroll i snabbinställningar

Det händer mycket i snabbinställningspanelen på OneUI 3.0. Du kan hitta genvägar till de flesta av de avancerade funktionerna du använder ofta, växla mellan data från två SIM-kort och även få tillgång till Samsungs egna instrumentpanel för anslutna enheter och smarta IoT-produkter.

Med hjälp av knapparna Enhet och Media kan du enkelt hantera mediauppspelning på din telefon eller på ihopkopplade enheter. Det finns inget alternativ att lägga till Googles användbara Smart Home Dashboard som introducerades med Android 11.

5. Dubbelklicka för att sova och vakna

Samsung har nu lagt till alternativet att sätta skärmen i viloläge genom att dubbelklicka på ett tomt utrymme på startskärmen. Du kan aktivera dubbeltryck för att vakna och dubbeltryck för att sova från Inställningar >> Avancerade inställningar >> Rörelser och gester.

6. Live undertexter och Google Undertexter

OneUI 3.0 integrerar också Live-bildtexter från Android 11. Det är en del fördröjning inblandade men dessa kan vara mycket användbara för användare som behöver lite hörselhjälp eller personer som inte är engelsktalande och vill ha hjälp med att förstå texter på en låt eller fånga den ord medan du tittar på en film utan undertexter.

Du kan aktivera eller inaktivera bildtexter från volymkontrollkortet eller från Inställningar >> Tillgänglighet >> Förbättringar av hörsel >> Direkttextning. Du kan också aktivera Live Transcribe och Google Subtitles från hörselförbättringar under Inställningar för tillgänglighet.

7. Anpassa sidoknappen

Långtryckning och dubbeltryck på åtgärder på strömbrytaren eller sidoknappen på Samsung-telefoner som kör OneUI 3.0 kan kartläggas för att snabbt starta kameran eller för att öppna någon annan specifik app eller för att öppna strömmenyn.

Du hittar alternativen listade under Inställningar >> Avancerade inställningar.

8. Chane Autofill på Samsung-telefoner

Standardautomatisk fyllningstjänst på Samsungs One UI är Samsung Pass och om du redan har matat dina data till Google Autofyll eller någon annan lösenordshanterare skulle det vara klokt att byta så fort du konfigurerar.

För att göra det, gå bara till Inställningar >> Allmän hantering >> språk och inmatning >> Autofylltjänst.

9. Dölj appar

Det nya användargränssnittet för Samsung One har möjlighet att dölja appar från applådan. Så om du behöver hålla vissa appar privata kan du dölja dem så att de inte visas i din applåda eller på din startskärm. Du kan fortfarande komma åt dem med app-sökning eller universell sökning.

För att dölja appar, tryck länge på hemskärmen och tryck på “Inställningar för startskärmen”. Välj nu Dölj appar från startinställningarna och välj de specifika apparna du vill dölja.

10. Visa batteriprocent i statusfältet

För att se batteriprocenten i statusfältet, gå till Meddelanden >> Avancerade inställningar >> visa batteriprocent.

11. Ändra accentfärg på ett användargränssnitt

Medan vi pratar om mörkt läge finns det en lösning för att ändra Accent-färg på One UI-telefoner. Det finns inte ett direkt alternativ som det finns på OnePlus-telefoner, men du kan fortfarande få samma resultat.

Du kan gå till Inställningar >> Bakgrund och teman och växla till fliken Teman. En handfull teman listas under “Mina teman” och alla dessa har olika accentfärger. De två teman med hög kontrast liknar att använda nattläge men med en annan accentfärg.

12. Prova fetstil

För övrigt fungerar det djärva teckensnittet riktigt bra med den nya One UI-designen. Från samma meny kan du också justera teckenstorlek och välja mellan olika typsnitt (eller ladda ner nya typsnitt).

13. Navigationsgester

Det har varit lite sent i spelet, men Samsung har lagt till stöd för gestnavigering med One UI. Detta bör vara till hjälp för människor som är öppna för att prova ett nytt men mer uppslukande navigationssystem på Android, särskilt de som använder stora skärmtabletter.

Gesterna är ganska grundläggande och du kan komma åt dem under Inställningar >> Display >> Navigationsfält.

14. Se fler ikoner i statusfältet

Eftersom Samsung nu har omfamnat hacket eller tanken på att klippa ut skärmen i allmänhet, finns det ett par alternativ i One UI för att hantera statusfältets utrymme (vilket tar en träff med notch-display-telefoner).

Du kan begränsa antalet appikoner i statusfältet till 3 och bestämma om du vill se batteriprocent eller inte. Dra bara ned meddelandeskärmen (två gånger) för att komma åt snabbinställningar. Klicka nu på menyknappen med tre punkter och välj ‘Statusfält’.

15. Flash-meddelanden

Under tillgänglighetsinställningar (Inställningar >> Tillgänglighet >> Avancerat) har ett användargränssnitt möjlighet att aktivera blixtmeddelanden. Du kan aktivera skärmblixten och kamerablixten, vilket bör säkerställa att du aldrig missar ett viktigt meddelande.

16. Universell sökning i snabbinställningar

Du kan komma åt Universal-sökning direkt från snabbinställningarna med förstoringsalternativet ovanför inställningsrutorna. Härifrån kan du slå upp appar, mediefiler, kontakter, meddelanden och mer. I nästa steg kan du också köra en Google-sökning efter texten.

17. Anpassa alltid på skärmen

Always-On-skärmen har förbättrats avsevärt (designmässigt) på One UI, och den är nu mer färgstark. Under Inställningar >> låsskärm kan du anpassa klockformat och teckenfärg för alltid på displayen.

18. Minska animationer

One UI kommer med flera smidiga animationer. Även om dessa fungerar helt bra på vår Note 9, lägger Samsung också till ett alternativ för att tona ner dem om det behövs. För att göra det, gå till Inställningar >> Avancerat och aktivera “Minska animationer”.

19. Ersätt appgenvägar

Du kan också placera två appar du väljer i Appgenvägar som visas i vänster och höger hörn på din låsskärm. På så sätt kan du snabbt komma åt appar som du ofta använder.

Du hittar alternativet under Inställningar >> Låsskärm >> Appgenvägar

20. App Grid

Standardteckenstorleken har ökat lite med One UI. Så om du är van vid att din applådessida visar fler appar samtidigt kan du också justera rutnätstorleken för startskärmen och appskärmen från startinställningarna.

Tryck bara var som helst på hemskärmen och välj hemskärmsinställningar.

21. Flytande tangentbord

Det nya Samsung-tangentbordet har också ett flytande läge, vilket återigen är tänkt att underlätta enhandsdrift.

Tryck bara på pilindikatorn i det högra hörnet och välj flytande läge. Du kommer nu att kunna flytta tangentbordet var som helst på skärmen.

22. Återställ borttagna bilder

Bilderna du tar bort från galleriet på One UI-telefoner går till papperskorgen. Du kan komma åt papperskorgen från menyn med tre punkter i det övre högra hörnet och sedan återställa eller radera bilder inom.

22 bästa användargränssnitt, tips och tricks

Bortsett från de funktioner som vi har nämnt finns det många förändringar stora och små i gränssnittet och i Samsungs inbyggda appar. Ett användargränssnitt är inte längre exklusivt för Samsungs avancerade Galaxy Note- och S-serie-telefoner och finns nu också tillgängligt på prisvärda och mellanklassiga Galaxy A-serier och M-serietelefoner från märket.